Modul in care se foloseste o soba poate avea un mare impact in eficienta si longevitatea sobei.
Cu toate ca priceperea si tehnica sobarului joaca un rol important in constructia unei sobe, principala responsabilitate pentru arderea lemnului si functionarea sobei o are utilizatorul sobei.
Umiditatea lemnului de ars este foarte importanta. Lemnul trebuie sa fie pastrat intr-o camera uscata, ideal pentru o perioada de doi ani, si pastrat acoperit pana cand contine mai putin de 17% umiditate. (Umiditatea se masoara prin greutatea lemnului, care cand lemnul este proaspat taiat umiditatea reprezinta 35-60% din greutatea totala a lemnului.)
Pentru a va face o idée mai clara, diferenta dintre lemnul umed si lemnul uscat este ca diferenta dintre lemnul rece si lemnul cald.
![]() |
Lemn de fag bine sortat |
Toate speciile de lemn pot fi folosite ca un combustibil pentru sobe. Amandoua tipurile de lemn, cel de esenta tare sic el de esenta moale au aproximativ aceeasi valoare calorica dupa greutate, insa lemnul tare are o densitate mai mare decat lemnul de esenta moale.
In Sudul Quebec-ului, se ard mai multe lemne de esenta tare, plopul fiind considerat un lemn ineficace. In Nordul Quebec-ului, unde singurele esente tari sint Plopul si Mesteacanul ,se foloseste mai mult Plopul. In unele zone din Ukraina se ard cu precadere brate (manunchiuri) de surcele sau iarba uscata bine legate ca sa arda mai bine.
Densitatea esentelor de lemn pentru foc in Nord-Estul Americii ( de la esente tari, la esente moi)Arderea lemnului prefabricat sau presat, cat si arderea hartiei colorate de jurnal sau carton trebuie evitata cu orice prêt. Chimicalele continute de aceste produse pot avea efecte neprevazute asupra longevitatii aprinzatorului si a mediului inconjurator. Cenusa provenita in particular de la hartie colorata de jurnal contine metale grele si face inapta cenusa de a fi raspandita in gradina.
Regular cord wood is of ideal size. Ramuri de lemn sau crengute pot fi amestecate cu lemnul bun de esenta tare, atata timp cat sint uscate. Un foc in totalitate facut din crengi poate fi aprins, el va ardere rapid si va da mai putina caldura ca bustenii. Doua focuri de marime medie (dimineata si dupa-masa) facute din ramuri, vor da in mare cam aceasi caldura ca un singur foc mare facut din busteni.
![]() |
Incinta sobei poate fi umpluta cu lemne. Aici se pregateste un foc mediu pentru o aprindere in partea de sus a gramezii, alimentat cu aer. |
Exista doua modalitati de alimentare a focului pentru soba, fiecare in parte fiind opusa celeilalte.
In mod traditional, un foc “aprins jos” este aprins cu hartie in partea de jos, si se pun apoi lemne mai mari. Flacara arde viguros, cuprinzand gramada de lemne, si astfel focul este aprins.
Focul "aprins sus", presupune plasarea bustenilor in partea de jos, apoi plasarea lemnelor mai mici in partea superioara si a surcelelor pe deasupra. Focul este aprins deasupra si arde incet, cuprinzind incet si partea de jos a gramezii. (Cititi la: Sobe de mare performanta)
In cazul focului ce se aprinde in partea superioara a gramezii, focul arde si incepe sa se raspandeasca, insa flacarile nu trec prin lemne si astfel se produc gaze (care nu ard pentru ca temperatura este mica), insa sint eliberate si pierdute, la fel ca in faza initiala a focului ce se aprinde in partea inferioara. In momentul in care focul cuprinde bustenii si ei incep sa fumege, gazele trebuie sa treaca in sus, printr-un foc viguros in care vor arde.
Pe cand focul este aprins in partea de jos superioara, incepe sa arda, socul termic este mai mic orideciteori se aprinde focul. Acest foc va arde mai bine cand arzatorul primeste aer (este ventilat).
![]() ![]() |
Aer de sub | ![]() ![]() |
Aer de deasupra |
a - Aerisire Principala,, b - Aerisire Secundara |
Odata aprins focul el trebuie sa arda complet. El nu se realimenteaza, iar usa sobei nu trebuie deschisa, in general. Daca arzatorul este aprins in repetate randuri, masa de lemne, dupa ce atinge focul punctul maxim, va incepe sa absoarba caldura mai repede decat o transfera si o extinde in incapere. In acest moment exista un risc maxim ca arzatorul sa se strice pentru totdeauna din cauza stresului termic.
Arderea trebuie sa fie cat se poate de rapida, in principiu de o durata de aproximativ 2 ore pentru un foc obisnuit. Trapa de la cos trebuie inchisa indata ce jarul se stinge. Acest proces inchide calea fumului si opreste incalzirea masei de lemne din cauza ventilatiei cosului. In etapele mai avansate ale arderii, trapa poate fi inchisa gradual in raport cu cantitatea de lemne care arde. Trapa trebuie sa aibe o marja (deschizatura) de5% care va permite un schimb termic sifonat in sistemul de incalzireTrapa poate fi apoi inchisa stiind ca daca exista o flacara deasupra unuia dintre bustenii de jar gazele produse vor fi dirijate pe traseul pe care urca fumul si astfel nu vor invada incaperea.
O soba arde lemnul intr-o maniera rapida si viguroasa. La inceput the damperul cosului si gura de aerisire principala trebuie sa fie complet deschise.
Indata ce focul s-a aprins si arde stabil si incinta arzatorului este saturata de caldura, temperatura focului creste pana la 600C, permitand astfel cea de-a doua ardere.
![]() |
Controlul camerei de combustie la o ora si jumatate dupa inceperea unui foc aprins jos. In partea superioara poate fi vazuta caramida refractara a lintelui camerei de ardere, si partea superioara a tavanului camerei de ardere. |
In acest moment tot depozitul de carbon devine cenusa si suprafetele interioare ale camerei de ardere devin albe. Daca camera de combustie este neagra dupa ce focul este stabil, inseamna ca aprinderea sobei nu a fost executata bine.
Indata ce focul devine stabil the damper cosului poate fi partial inchis, daca este necesar, ca sa micsoreze eliminarea caldurii si a gazelor pe traseul pe care urca fumul. Flacara trebuie sa fie cat se poate de luminoasa si galbena, pe cat posibil, iar daca flacara este rosu aprins sau violet, atunci focului ii lipseste aerul, si in cosecinta gura de aerisire trebuie deschisa.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
||
|
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Sobele Pyromasse sint alimentate cu aer.Acesta vine prin fanta de sub usa aprinzatorului, printr-un canal situate intre axa mijlocie si partea din fata a sobei, si proiectata inspre sarja de lemne intr-un unghi de 80 de grade.
Unele dintre primele sobe Pyromasse erau alimentate printr-un jet de aer ce venea de dedesubt prin gratarul sobei si trecea prin masa de lemne.
Astazi exista consensul ca aerul ce vine de deasupra este de preferat. Aerul ce vine de dedesubt produce un foc prea viguros si poate astfel sa provoace o degradare prematura a suprafetei interioare a cutiei de ardere. Aerul de deasupra alimenteaza, dar nu produce un foc atat de puternic, dand doar atat aer cat trebuie pentru eficienta maxima. O portita Upo pentru scrum, care are o portiune care se detaseaza este localizata direct sub usa camerei de ardere si e folosita ca sa alimenteze soba cu aerul din incapere.
Camera de ardere Upo, utilizata de Pyromasse are una sau doua fante in usita din fata sobei. Aceasta permite intrarea aerului secundar in incinta camerei de ardere in momentul primei arderi, apoi ridicandu-se nears pentru a alimenta arderea a doua. Deschizaturile (fantele) pot fi inchise in acelasi timp cu deschizatura de la cos, cand focul este stins.
![]() |
Dispozitivele care schimba directia aerului dupa nevoie, situate inauntrul camerei de ardere. |
O soba poate fi aprinsa o data, de doua ori sau chiar de trei ori pe zi, depinde de vreme. De trei ori pe zi in mod regulat este considerat excesiv si nerecomandat. Regula este de a lasa cel putin 5 ore intre doua focuri. Multi din oamenii care utilizeaza sobele gasesc ca a aprinde soba o data pe zi este de ajuns. Doua focuri de amploare medie pe zi pot fi folosite in locul unui foc mare. La vreme temperata un foc la doua zile este de multe ori suficient.
Oricate focuri s-ar face pe zi cu soba Pyromasse, nu ar trebui sa se arda mai mult de 100lb de esenta lemnoasa tare intr-o perioada de 24 ore.
Odata aprins focul nu trebuie nici realimentat, nici sa se adauge cateva lemne spre sfarsit.
Portita cosului trebuie tinuta inchisa intre focuri.
Odata calda soba, ideal ar fi ca ea sa fie mentinuta calda pe intreg sezonul.
Cand e rece soba trebuie incalzita cu un mic foc de inceput inainte de a aprinde un foc mare. Aceasta ajuta la inlaturarea socului termic care apare de cate ori se face focul. Nu aprindeti niciodata un foc mare cand soba este rece.
Nu aprindeti niciodata focuri in afara sezonului ori numai pentru ambianta.
Persoana care face focul trebuie sa fie constient de vremea de afara pe cand soba, odata calda, ramane pentru ore sau chiar zile calda in vreme temperata.
De fiecare data cand o soba trece prin procesul de aprindere es sufera un soc termic.Cand soba este folosita constant, acest soc este minim. In mod ideal, o soba trebuie incalzita o data la inceputul sezonului rece si mentinuta calda pana in primavara.
Focurile de placere vara nu sint recomandate.
Daca sint folosite cu respect sobele pot dura o viata intreaga.
Daca trapa de la cos este inchisa prea devreme, atunci se poate ca fumul se va raspandi in casa. Se recomanda ca locuinta sa fie dotata cu un detector de fum si monoxid de carbon.
In timpul arderii usile camerei de ardere nu trebuie niciodata lasate deschise.Aceasta ar diminua temperaturile din camera de ardere, ar opri cea de-a doua combustie, si canalele secundare si multiple sa se acopere cu creozot.
Nothing combustible should be placed upon the heater e.g. clothes to dry, boots, socks. They probably will not burn, but with fire we cannot take chances.
Nici un articol care ar putea lua foc nu trebuie plasat langa soba, ca de exemplu haine puse la uscat, incaltaminte, ciorapi etc. Pericolul este minim, insa trebuie totdeauna sa fii precaut cu focul. De vazut: Valperkins
Daca soba este construit pe o fundatie inaltata si golul dinnauntrul fundatiei este folosit pentru depozitarea cenusei, atunci este necesara curatirea cenusei cel putin o data la 8 ani, si poate fi curatata si annual.
Sobele au de obicei o usa de acces care permite inspectia si curatirea sobei. Potentia, se poate ca cenusa sa se depoziteze inauntrul sobei, cu toate ca ventilatia spre cos previne aceasta depozitare.
Nu este nevoie ca cosul sa fie curatat, destul de putin creozot se depoziteaza pe suprafetele interioare ale cosului. Este totusi recomandabil ca cosul sa fie curatat o data la 2 ani, pentru a se asigura ca nu exista blocaje si pentru a inspectata soba pana sus la cos.